Gremo Vsi!

Mare Bulc + nastopajoči: GREMO VSI!


» … idealna zasedba v vseh pogledih: družbenokritičnem angažmaju, glasbeni invenciji in performerski veščini”  (Blaž Lukan; Delo, 18. 4. 2013)

… prepričljiv, angažiran in energičen projekt”  (Petra Tihole; Mladina, 26. 4. 2013)

Predstava je odlična …”  (Jedrt Jež Furlan; Dnevnik – Objektiv, 20. 4. 2013)

“… predstava, ki je ne velja zamuditi”  (Irena Štaudohar; Delo – Sobotna priloga, 11. 5. 2013)

“… zabriše mejo med gledališčem in glasbo”  (Igor Bašin; Dnevnik, 4. 5. 2013)

jeza generacije XYZ …” (Nenad Jelesijević; Radio Študent, 23. 4. 2013)

… predstava je v svojem bistvu anarhistična”  (Jure Gojič; Radio MARŠ, 6. 5. 2013)

“… odlična avtorska glasba …”  (Izak Košir; Žurnal, 20. 4. 2013)

nadspektakularno katarzično glasbeno doživetje” (Nejc Simčič; Nova, 22. 4. 2013)

navdušili in dočakali večminutni aplavz”  (Lea; 17. 4. 2013)

… lahko rečem, da je predstava odlična, vredna pozornosti in da ne zapada v hermetičnost ali pretirano eksperimentiranje.” (Uroš Škrjanc, RockOnNet; 10. 5. 2013)

Gledališko-glasbeni projekt, v katerem nastopajo izključno glasbenice in glasbeniki. Država je bend in prebivalec države je muzikant in selitev iz države v državo je kot selitev muzikanta iz benda v bend. Ta formula je bila vstopna točka v proces improvizacij in vaj, v katerem so ustvarjalci preverjali predpostavko, da je mogoče o političnih, ekonomskih, čustvenih in drugih migracijah »govoriti« prek migracije glasbenikov. Gre za vstopno točko v proces dela, ki je determinirala potek nastanka predstave, ni pa predstave pomensko zamejila. Le-to je mogoče zaradi glasbenega jedra in kolažne dramaturgije brati tudi precej drugače. 

Projekt »gledališči« glasbeno, da bi seciral selitev in nemožnost selitve, odhajanje in ostajanje, razloge, zakaj vztrajati in zakaj oditi. Izbira »neigralske« glasbene ekipe nastopajočih pa je ustvarila pogoje za nevsakdanji ustvarjalni proces in režiserju ponudila enkraten izziv, kako gledališčiti razgledališčeno, glasbeno situacijo. 


Mare Bulc
, gledališki režiser in performer, katerega predstave in performansi so gostovali v mnogih državah Evrope in ZDA. Diplomant gledališke režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) in komunikologije na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani. Dobitnik zlate ptice za štiriletni projekt No History / Know History, ki je vključeval osem povezanih performansov in predstav. Bil je član uredništva revije Maska ter so/ustanovitelj gledališke skupine Dejmo stist teater, produkcijske hiše Zavod No History, umetniške skupine SilentCell Network in organizacije Peacekeepers’ Entertainment, Art and Cultural Exchange. V sezoni 2012/13 zaključuje triletni mandat umetniškega vodje Gledališča Glej iz Ljubljane.


Sopranistka Irena Preda je študirala na slovitem Trinity College of Music v Londonu, kjer je diplomirala z odliko in najvišjo oceno v letniku. Že v času študija je upodobila kar nekaj opernih vlog, najbolj odmevno naslovno vlogo Bizetove Carmen, v letošnji sezoni pa tudi Nino v novi slovenski operi Ljubezen kapital v SNG Opera in Balet Ljubljana. Izpopolnjevala se je pri slovitih opernih pevkah Montserrat Caballé in Teresi Berganza, posebno pozornost pa posveča igri, katere se je učila pri priznanih igralcih Jeremyu Ironsu, Imeldi Staunton in Jonathanu Priceu. Poleg Slovenije in Anglije je doslej koncertirala v Avstriji, Belgiji, Bosni in Hercegovini, Franciji, Italiji, Izraelu, Makedoniji, Nemčiji, Španiji, na Češkem, Hrvaškem, Kitajskem, Škotskem, Slovaškem in Švedskem. Med drugim je nastopila tudi pred Kraljico Elizabeto II., na World EXPO 2010 v Šanghaju, v Britanskem parlamentu in Westminstrski katedrali. Ob klasični glasbi je tudi priznana pevka tanga, z jazz in gospel sestavi pa je že večkrat nastopila v vrhunskih jazz klubih kot je londonski Ronnie Scott’s ter jazz festivalih po Evropi. Ireno Preda, ambasadorko projekta Simbioz@, je revija Ona v letu 2011 imenovala med 50 najbolj izjemnih žensk.

Več na www.irenapreda.org


Polona Janežič
je klaviaturistka zasedb Katalena, Melodrom in Narat, občasno sodeluje s Chrisom Eckmanom in z Bratkom Bibičem, je soavtorica glasbe in članica glasbeno-pripovedovalske skupine Tri zdrave Marije in en oče naš. Občasno prispeva tudi glasbeno spremljavo in avtorsko glasbo na zgoščenkah in dogodkih pripovedovalske skupine Za dva groša fantazije in Pripovedovalskega varieteja. V letu 2012 je izdala literarno-glasbeni prvenec Sinbadove muze.


Miha Blažič alias N’Toko velja za najbolj inovativnega in vsestranskega slovenskega raperja. Svojo kariero je začel kot vokalist uspešnega funky-jazz-rap kolektiva Moveknowledgement, kasneje se je začel udeleževati tudi raznih improvizacijskih freestyle tekmovanj, ki so mu dvakrat prinesla naslov državnega prvaka. S prvencem Cesarjeva nova podoba si je med rapersko in ostalo, predvsem alternativno publiko pridobil kultni status glasbenika, ki ga je nadgradil na naslednjih dveh albumih: Dobrodelni koncert ob koncu sveta in Parada ljubezni, na katerem je v celoti poskrbel tudi za vse glasbene podlage.


Tina Perić je odraščala na Vrhniki, kjer je pretiran poudarek na literaturi Ivana Cankarja pustil svoje posledice. V ranih letih se je ljubiteljsko ukvarjala z gledališčem. Srednje in visoko šolanje je nadaljevala v Ljubljani. Študij južne slavistike in sociologije na Filozofski fakulteti že nekaj let uspešno končuje. Ljubezen do palatalizacije in slovanskega genitiva je že poskušala pretočiti v prevajanje leposlovja in ostalih čtiv, namenjenih za pravilno uporabo vakumskih varilcev folije. Ker je tudi to pustilo določene posledice, se je v zadnjem letu in pol posvetila bandu Ludovik Material, kjer se poskuša izživeti vokalno. Ludovik Material so maja 2012 pri Kapi Records izdali svojo debitantsko zgoščenko in jo predstavili publiki doma in v tujini izstrelili pa so se s Klubskim maratonom Radia Študent leta 2011. Trenutno poskuša živeti in delati v Ljubljani. In ko ji bo zares vsega dovolj, odide v svoje zatočišče v Vadarce.


Matija Dolenc
je kot otrok kazal zanimanje za glasbo, zato so ga starši vpisali v glasbeno šolo Franca Šturma, program kitara. Kasneje ga je pot vodila na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2011 pod mentorstvom Tomaža Rajteriča diplomiral iz kitare. V času akademije se je začel zanimati tudi za druge vrste ustvarjanja, kot sta elektronska glasba in DJ-anje. Pod umetniškim imenom Dark Summer je Dj-al doma in po svetu (Španija, Italija, Švica, Avstrija, Indija,…) ter izdal svoj prvenec na CD-ju The Tale of a Broken Switch and the Lizard. Kot glasbeni ustvarjalec deluje na več področjih: od del za klasično kitaro pa do glasbe, kot je Ludovik Material, 3-članski elektro-punk bend, ki je lani izdal dolgometražni prvenec Passion for Red. Večinoma deluje v svojem snemalnem studiu In Audio We Trust, sicer pa je učitelj kitare in kitarskega orkestra na osnovni glasbeni šoli v Trzinu, njegovi učenci uspešno nastopajo in tekmujejo na državnih in mednarodnih odrih.


Jaka Berger je glasbeno pot začel leta 1994 z vpisom v novomeško glasbeno šolo. Med šolanjem je aktivno sodeloval v Simfoničnem orkestru Marjana Kozina, Mladinskem pihalnem orkestru Krka Zdravilišča ter spremljal različne komorne zasedbe. Svoje projekte je kasneje poimenoval BRGS Time in pod tem imenom tudi posnel svojo prvo free-jazz ploščo BRGS Time: Bas Trio s slovenskim kitaristom Samo Šalamonom in italijanskim saksofonistom Achille Succijem. Jaka je nadaljeval svoje delo in se do danes učil in sodeloval z mnogimi glasbeniki. Vedno ga je zanimalo tudi prepletanje glasbe in improvizacije z drugimi zvrstmi umetnosti, kot so slikarstvo in ples. Tako je bil pobudnik projektov BRGS Time: Lačni in trezni (plesno-glasbena predstava z impro osnovo), BRGS Time: New Point Trio (multimedijski performans s slikanjem in video projekcijo ter poudarkom na improvizaciji in odzivanju), uglasbil in produciral je radijsko igro Sence in sinkope pesnika Boruta Gombača. Sodelovanja na drugih področjih so vključevala umetnike, kot so: Sara Jassim, Sabina Schwenner, Borut Gombač, Katarina Štucin, Ryuzo Fukuhara, …

Kolofon

režija: Mare Bulc
nastopajoči: Jaka Berger, Miha Blažič – N’toko, Matija Dolenc, Polona Janežič, Tina Perić, Irena Preda 

oblikovanje zvoka: Jure Vlahović
glasba: nastopajoči
scenski gib: Branko Potočan
kostumografija: Mateja Benedetti
oblikovanje luči: Igor Remeta
Fotografije z vaje; Foto: Nada Žgank

izvršna producentka: Tina Dobnik
odnosi z javnostmi: Urška Comino

produkcija: Maska 
koprodukcija: Zavod Bunker, Zavod Exodos
posebna zahvala: Zavod Vitkar & Radio študent

Projekt sofinancirata Ministrstvo kulturo RS ter Mestna občina Ljubljana. »Projekt je del manifestacije 1 korak naprej, 20 korakov nazaj, s katero obeležujemo obletnico delovanja neodvisne kulturne scene v Ljubljani.« 

Iz medijev

Delo 

Dnevnik

Dnevnik / Objektiv

Žurnal 24

Radio študent

Mladina

Lea

Nova

Dogodki

— 14-04-2013 : Gremo vsi!
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
18. festival Exodos & Maska

— 15-04-2013 : Gremo vsi!
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
18. festival Exodos & Maska

— 07-05-2013 : Gremo vsi!
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Maska

— 08-05-2013 : Gremo vsi!
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Maska

— 18-06-2013 : Mare Bulc + nastopajoči: Gremo vsi!
Stara Mestna Elektrarna – Elektro Ljubljana, Slomškova 18, Ljubljana
Maska & Bunker

— 20-06-2013 : Mare Bulc + nastopajoči: GREMO VSI!
Kongresni trg, Ljubljana
5. festival junij

— 06-07-2013 : Mare Bulc + nastopajoči: Gremo vsi!
Stari radio, Maribor
Festival Lent

— 26-08-2013 : Mare Bulc + nastopajoči: GREMO VSI!
Stara mestna elektrarna – elektro Ljubljana, Slomškova 18, Ljubljana
Festival Mladi levi

— 23-11-2013 : Mare Bulc + nastopajoči: GRMO VSI!
Dom omladine Beograda, Makedonska 22/IV, Beograd (Srbija)
LIMIT – Live Art Festival

— 27-11-2013 : Mare Bulc + nastopajoči: GREMO VSI!
Festival Drugajanje / II. gimnazija Maribor, Amfiteater
Zavod Bunker & II Gimanzija Maribor

— 05-12-2013 : Mare Bulc + nastopajoči: GREMO VSI!
SiTi Teater, BTC Ljubljana
Maska & SiTi Teater

— 28-01-2014 : Mare Bulc + nastopajoči: GRMO VSI!
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Maska & Zavod Bunker

— 14-02-2014 : Mare Bulc + nastopajoči: GREMO VSI!
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Maska & Zavod Bunker

— 15-02-2014 : Mare Bulc + nastopajoči: GREMO VSI!
Stara mestna Elektrarna – Elektro Ljubljana
Maska & Bunker

— 03-03-2014 : Mare Bulc + nastopajoči: Gremo vsi!
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Maksa & Bunker

— 03-04-2014 : Mare Bulc + nastopajoči: GREMO VSI!
PG Kranj
44. Teden slovenske drame & Maska

— 09-04-2014 : Mare Bulc + nastopajoči: GREMO VSI!
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
KUL Abonma & Maska

— 10-04-2014 : Mare Bulc + nastopajoči: GREMO VSI!
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
KUL Abonma & Maska

— 30-06-2014 : Mare Bulc + nastopajoči: GREMO VSI!
Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb (Hrvaška)
Art produkcija Domino & Maska

— 24-09-2014 : Mare Bulc + nastopajoči: GREMO VSI!
Youth Cultural Center, Skopje
Festival MOT (Makedonija)

— 23-06-2016 : Mare Bulc + nastopajoči: Gremo vsi!
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Maska & Bunker