Delavnice / Workshops

Jaka Berger izvaja tolkalske in glasbeno improvizacijske delavnice ter redno inštruira tolkala. Svoje znanje in iskušnje redno dopolnjuje z različnimi glasbeniki in improvizatorji iz celega sveta, ter razširja koncept delavnic v široko kolektivno ustvarjanje na podlagi improvizacije in komunikacije. S tem glasbo vmešča v naš vsakdan in preko nje uči in spodbuja odnose, ki temeljijo na poslušanju, odzivanju, sobivanju ter sodelovanju.

Photo Debelakau Mako

Improvizacija kot življenska veščina


Izvaja Jaka Berger, bobnar, skladatelj in improvizator.
Ciljna skupina: učenke_ci zadnje triade osnovne šole, dijaki_nje
Trajanje: min. 90 min (do 4 šolske ure)
Število udeležencev: 10-35
Kaj mora zagotoviti šola: učilnico, dostop do interneta
Kaj prinesemo s seboj: različne predmete, tolkala

Foto: Neža Palčič

Opis:
Improvizacija nas uči opazovanja, poslušanja, grajenja novih načinov komuniciranja ter
odnosov in odzivanja. Na delavnici Jaka predstavi osnove improvizacije s poudarkom na
poslušanju drug drugega in zvokov sveta okoli nas. Mladi se najprej spoprijateljijo s tišino,
nato pa improvizirajo v skupini na minimalističen način in se naučijo deliti prostor ter s
pomočjo intuicije tkati abstraktno zvočno tapiserijo skupaj z drugimi in okoljem.
Teme: komuniciranje; sodelovanje; aktivna vključenost; eksperimentalna glasba; glasba in
okolje

konS ≡ Ustvarjanje glasbe z zvoki okolja | delavnica
Mentor: Jaka Berger

Pri ustvarjanju glasbe prevladuje prepričanje, da je zanj potrebne veliko tehnične opreme in sredstev, kar pa ne drži nujno – glasbo lahko ustvarjamo tudi na druge zelo kreativne načine. Z razširjeno uporabo pametnih telefonov so se uporabniki hitro naučili izražanja skozi fotografijo, na podoben način pa je dandanes možno tudi ustvarjanje glasbe.

Cilj delavnice je mladim prikazati kako z minimalnimi sredstvi in vsem dostopno tehnologijo ustvariti lastno (pop) skladbo, obenem pa bomo med mladimi poskusili spodbuditi ustvarjanje ter inovativnost na sebi lastni način, brez ogromnih količin denarja za tehnično opremo, studie in ostale konvencionalne elemente glasbene industrije.

Najprej bomo izmenjali mnenja o tem kaj je glasba, kaj ni glasba, kakšne načine ustvarjanja glasbe poznamo, in podobno. Nato se bomo odpravili na teren, kjer bomo poiskali in posneli zvoke iz katerih bomo na koncu delavnice, ob vrnitvi v »studio«, ustvarili in posneli vsak svojo skladbo. Hkrati bomo preko pogovora o glasbi raziskovali čustva in emocije, s katerimi se soočajo mladi, ter jih naučili izražanja le teh skozi zvok. Poleg omenjenih dejavnosti bo na delavnici ključnega pomena sproščen pristop do ustvarjanja ter improviziranje, ki v posamezniku v marsikaterem pogledu odpira novo samozavest ter izraz. Udeleženci ne potrebujejo predznanja in poznavanja glasbe.

Orkester za vsak dan / glasbena delavnica za neglasbenike

Mentor: Jaka Berger

Delavnica ‘Orkester za vsak dan (improvizacija kot življenski princip)’ se v prvi vrsti ukvarja s pristopom do bivanja, delovanja in komuniciranja. Dandanes se vedno večkrat zapiramo vase ter tako hitro pozabimo na spontanost, radovednost in igrivost. Zato je tu improvizacija!

Na sami delavnici se bomo spoznali s principi improviziranja v glasbi, gledališču, gibu, besedi in odnosu ter jih prenašali in umeščali v naše vsakdanje življenje ter predvsem v okolje, kjer preživimo dobršen del našega vsakdana. Pogovarjali se bomo o lastnih interesih in zanimanjih ter pristopu do realizacije idej. Posvetili se bomo našemu dogajanju v življenju, iz njih izhajali ter jih poskušali reinterpretirati skozi zvočni nastop.

Predznanje s področja glasbe, gledališča, plesa … ni potrebno.

 O rekvizitih in inštrumentariju:Pripomočki za vaje se izberejo na licu mesta in se izbirajo v korelaciji z dnevnimi aktivnostmi. Dodatni pripomočki s strani mentorja so radijski sprejemnik, tolkalo, brenkalo,…