Fresh dust

Fresh Dust

Fresh Dust trio are:

Marina Džukljev –piano, objects, preparations

Samo Šalamon –six string acoustic guitar, twelve string acoustic guitar

Jaka Berger –drums, objects, preparations, composition

Fresh Dust trio is a new formation including well known slovenian guitarist and composer Samo Šalamon on six string and twelve string acoustic guitar, Marina Džukljev, pianist from Serbia with great talent and multiinstrumentalist, improviser and composer Jaka Berger on prepared drums from Slovenia. The trio is exploring the raw acoustic essence of the instruments and blends the tradition of free improvised jazz with contemporary preparations and techniques to lift the dust, make it fresh and bring the music into new sound potential. Album includes three graphic compositions and a open free improvisation, that comes to life in a very unike way, since acoustic guitar, piano and drums in a trio formation are rear to meet.

Fresh Dust trio album Hilarious Experts is released for FMR Records UK

Album Hilarious Experts was album of the year 2019 in Slovenia announced at the improvised music webzine Centralala

Samo s plošče poznamo tudi Fresh Dust Trio, ki ga sestavljajo Jaka BergerSamo Šalamon in pianistka Marina Džukljev. Pri njihovi izdaji Hilarious Experts (FMR Records) velja izpostaviti dvoje. Najprej leitmotiv tega pregleda, potrebo po skladateljskem usmerjanju improvizirane igre. Trije od štirih komadov temeljijo na vnaprej pripravljenem materialu Jake Bergerja, pri čemer je način izvedbe glasbe iz enovite tematike izvrsten – na eni strani je z vzdrževanjem gradiva v igri skorajda klasično strog, po drugi pa z poglabljanjem v temo, njenim ponavljanjem, obračanjem, grobimi razrezi priča o resnosti glasbenikov, ki se srečujejo v potrebi po delanju nečesa resno dobrega. Smer, ki jo daje igri tria enoten material, nadgradi drugi pomemben vidik glasbe na plošči – prepoznavna zvočnost akustičnih glasbil. Zven klavirja, akustičnih kitar in s strunami prepariranih bobnov ter šum tolkal, klavirskih preparacij in trzanja kitare se zliva v gosto spleteno zvočno enoto, polno drobnih utripov, perpetuuma poliritmij in bordunskih zvenov. Vse to obdrži tudi zaključna skupinska improvizacija. Domača plošča leta. (Spletni portal Centralala)

Hilarious Experts je v tem oziru precizno kuriran. Vsi trije tako rekoč domači, pa vendar svetovni glasbeniki nas skozi štiri skladbe od fiksnih in jasnih glasbenih idej popeljejo k bolj abstraktnim. Elementi v kompozicijah se spreminjajo, tako melodično kot v dinamiki in gostoti igranja, pa tudi z rabo različnih edinstvenih zvokov objektov in prepariranih inštrumentov. Album je prerez razvoja glasbene misli posameznikov, obenem pa tudi interakcije in komunikacije med njimi. Ravno ta komunikacija in prostor v skladbah pa omogočata, da glasbeniki prek improvizacije sproti in kolektivno komponirajo v zapečatenem trenutku, ki ga posledično lahko slišimo na Hilarious Experts.” Jan Kopač – recenzija za Radio Študent