Bootleg unit trio

Bootleg Unit trio

Bootleg Unit are:

Colin Petit – Revox tape machines

Jure Boršič – alto saxophone

Jaka Berger – prepared drums

Bootleg Unit is a trio that blends the tradition of freejazz and electroacoustic sonic possibilities of tape loops. The combination of acoustic instruments and tape recorders, using loop tapes and live sampling, creates a music made of sharp cuts, weird grooves and broken loops. Surprising sounds comes from prepared drums and birdy saxophone patterns. Suddenly, it looks like there is a full horn section or a ghost epileptic drummer coming from nowhere. The space is constantly moving so the ear and the mind are chalenged at any given moment; will you find out where the sounds come from? Or will you accept to loose yourself in the clusters of sound illusions?

Photo Kaja Brezočnik

“Za poslušalca s perspektivo pa ta zgodba čez ploščo stopa svoje korake na zanimiv, morda tudi nenavaden, morda spet kontradiktoren ali celo kontraproduktiven način, čeprav zares ne more biti jasno, kakšna točno je ideja v ozadju, če dejansko sploh je izdelana ideja, in potem – zakaj je takšna, ali pa gre le za spontano in konceptualno neosmišljeno sosledje dogodkov v živi bendovski glasbeniški igri, kar je verjetno – še najbolj verjetno. Morda pa je v tem tudi razgaljujoče, kot (še vedno) relativno naivno. V mislih imamo konkreten narativ, s precej jasno smerjo, ki se od izrazitejše elektrofone abstrakcije, redčenja metričnih enot oziroma raztegovanja, v katerem ima več prostora elektrofona modulacija, stopnjevito premika k vse gostejši, jasnejši dinamiki igre, zaznamovani s historičnim freejazzom, v kateri vse izrazitejše vloge igrajo fragmenti prostega fraziranja in hipne, ognjene fire music igre, metričnega zgoščanja, grozdov in tako naprej, znotraj katerih nato tudi elektrofona manipulacija reducira svoj vdor v dinamiko igre, narekovanje formata ter se močneje zanese na hitre reze, kratke zvoke in pospešene reprodukcije, v naglejših potegih (dobesedno), denimo posnetkov saksofonskih fraz … Težko je biti popolnoma gotov o vseh virih zvoka, vendar na tem mestu tudi zavračamo totalno relevantnost odgovora na to vprašanje. Zmeda, ki nastane z reprodukcijo, naj ostane zmeda, tako pravimo. Vsako urejanje takšne nejasnosti bo v našem svetu, kakršnega si ustvarjamo, rodilo zgolj zlorabo.

A brez skrbi, ta glasba res stoji. Plošča Honey, did you break all my jazz cassettes? je precej izjemen dokument določenega trenutka mešanja scen in idej, tudi v smislu transgeneracijske distribucije znanja ter igranja v konkretnem domačem prostoru. In v tem, kot dejanska posebnost, je tudi našla pot v našo Tolpo bumov. Zdaj pa naj le še zveni …” Žiga Pucelj – recenzija za Radio Študent

First Bootleg Unit album Honey, did you break all my jazz cassettes? is released for FMR Records UK.